0
προϊόντα
0.00€
Καλάθι αγορών
greek english
Συμβουλές για το σωστό σερβίρισμα του Κρασιού
Σύμφωνα με Ιστορικές αναφορές, η Κέρκυρα από την αρχαιότητα είχε ως κύρια αγροτική καλλιέργεια το αμπέλι και την παραγωγή ποιοτικού Οίνου. Οι αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια αλλά και του Ξενοφώντα ως προς την καταλληλότητα του εδάφους για την καλλιέργεια του σταφυλιού, καθιστούν την Κέρκυρα ως την πιο γνωστή Αμπελοοινική ζώνη κατά την Αρχαιότητα. Μετέπειτα, με την συνθήκη παράδοσης της Κέρκυρας στους Ενετούς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο οίνος είναι το πολυτιμότερο προϊόν της». Στις αρχές του 15ο έως τον 17ο αιώνα, ο Κερκυραϊκός αμπελώνας επεκτάθηκε για να καλύψει την τότε ζήτηση, λόγω της φυλλοξήρας που εμφανίστηκε στην Δυτική Ευρώπη. Στις μέρες μας μόνο σε κάποια μικρά αμπελοτόπια διασώζονται όλες αυτές οι Αρχέγονες ποικιλίες και οινοποιούνται για ιδιωτική χρήση. Σύμφωνα με μαρτυρίες μικρών αμπελουργών κάποιες από τις κυριότερες Αρχέγονες ποικιλίες σταφυλιού που φύονται στην Κέρκυρα και είναι κατάλληλες προς Οινοποίηση είναι:
 
Λευκό κρασί: Κακοτρύγη, Ξεροποδιά, Ρομπόλα, Μοσχάτο ή Μοσχατέλο, Πετροκόριθο Λευκό, Τσουπί λευκό ή Λευκό Κορακιανίτικο, Γκουζιανίτη.
 
Ερυθρό κρασί: Πετροκόριθο Μαύρο, Σκοπελίτικο, Τσουπί μαύρο ή Μαύρο Κορακιανίτικο, Αφιώνι, Φιδιά, Μαντζαβί, Κουμή, Κατσακούλιας.

Συνδυασμοί κρασιών για δείπνο
 
Η αρμονία ανάμεσα σ' ένα γεύμα και στα κρασιά που το συνοδεύουν στηρίζεται στην επιθυμία του "bien faire" και του "bien vivre".
 
Ως βασικό αξίωμα δεχόμαστε ότι τα γεύματα και τα κρασιά δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ σε γευστική ασυμφωνία. Έτσι, ένα γεύμα πλούσιο σε αρώματα αποζητά την παρέα κρασιών με έντονη προσωπικότητα. Αντίθετα, η ελαφριά κουζίνα είναι πιστός φίλος των φίνων κρασιών.
 
Μερικές τροφές συνδυάζονται τόσο ταιριαστά και ευχάριστα με συγκεκριμένα κρασιά που το "πάντρεμά" τους μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό. Είναι οι περιπτώσεις:
 • των λευκών ξηρών, φρέσκων και ζωηρών κρασιών με τα οστρακοειδή και τα ψητά ψάρια.
 • των λευκών λιπαρών κρασιών δίπλα σε ψάρια μαγειρεμένα με άσπρες σάλτσες.
 • των ξηρών ροζέ με τα αλλαντικά και τα φρούτα.
 • των ελαφρών ερυθρών κρασιών με βραστά κρέατα και πουλερικά.
 • των μαλακών ερυθρών κρασιών με ψητά χοιρινά κρέατα.
 • των ερυθρών παλαίωσης με το κυνήγι και τα λευκά, πικάντικα τυριά.
 • των γλυκών κρασιών που μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίρετο απεριτίφ και ακόμη να συνοδεύουν τυριά, φρούτα, και γλυκά επιδόρπια.
 • των αφρωδών που εκτιμούνται κυρίως σαν απεριτίφ, μπορούν όμως να συνοδεύσουν και ένα ολόκληρο γεύμα.

Η αντίληψη που επικρατεί σε πολλούς, ότι η αλλαγή κρασιών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος επιτυγχάνει τα συμπτώματα της μέθης, είναι μύθος. Από τη στιγμή που θα σερβιριστούν περισσότερα από ένα πιάτα αξίζει να προσφέρουμε περισσότερα από ένα κρασιά, ένα για κάθε διαφορετικό πιάτο. 

Σερβίρισμα κρασιού

Για την πλήρη απόλαυση του κρασιού δεν αρκεί η σωστή επιλογή και η προσεκτική συντήρησή του. Υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί κανόνες και παραδόσεις που πρέπει να ακολουθούνται κυρίως κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Ποτήρι κρασιού
Κατ' αρχήν δίνουμε προσοχή στην επιλογή του ποτηριού: να είναι διάφανο με λεπτό πόδι που επιτρέπει το εύκολο πιάσιμο χωρίς να κρύβει τη θέα του κρασιού. Θα πρέπει επίσης να έχει αρκετό άνοιγμα. Σερβίρουμε το κρασί μόνο στα δύο τρίτα του ποτηριού, γιατί στον επάνω κενό χώρο θα οσμιστούμε τα αρώματα του κρασιού.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος
Tο κρασί πρέπει να βρίσκεται στην ιδεώδη θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Αυτή είναι:
 • για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8-12°C (ποτέ παγωμένα).
 • για τα λευκά γλυκά και τα αφρώδη κρασιά: 6-9°C.
 • για τα ελαφρά φρουτώδη ερυθρά κρασιά: 12-16°C.
 • για τα υπόλοιπα ερυθρά κρασιά παλαίωσης: 16-18°C (θερμοκρασία δωματίου).
Σειρά σερβιρίσματος
Εάν κατά τη διάρκεια του γεύματος θα σερβιριστούν περισσότερα από ένα κρασιά, η σειρά που ακολουθείται είναι:
 • τα λευκά κρασιά πριν από τα ερυθρά
 • τα νεαρά, φρέσκα και ελαφρά πριν από τα παλαίωσης.
 • τα μαλακά κρασιά πριν από τα τανικά
 • τα ξηρά πριν από τα γλυκά.
 
 
Είναι γνωστό ότι στο κρασί, αυτοί που ξέρουν λένε, πως δεν βάζουμε πάγο γιατί χαλάει την ποιότητα του κρασιού, όμως σε περιπτώσεις που χρειάζεται να δροσίσετε το κρασί σας ένας έξυπνος τρόπος είναι να βάλετε μέσα στο ποτήρι που θα το σερβίρετε παγωμένες ρόγες από σταφύλι. 
 
Πάρτε ρόγες από σταφύλι, κόκκινες ή λευκές και βάλτε τες στην κατάψυξη. Θα γίνουν πολύ ωραία παγάκια που θα δροσίσουν το κρασί σας και φυσικά δεν θα χαλάσουν την γεύση του. Όπως φαντάζεστε αν το κάνετε σε κάποιο τραπέζι σας, οι καλεσμένοι σας θα εκπλαγούν και θα κλέψετε (συν τοις άλλοις) την παράσταση.
 
Το e-Corfu στα Social Networks!!! Ακολουθήστε μας τώρα!!!
e-Corfu | Greek Products from Corfu
Copyright © 2022 by e-Corfu.gr, All Rights Reserved
W3C Valid XHTML
Είσοδος Μελών
Νέος Πελάτης