0
προϊόντα
0.00€
Καλάθι αγορών
greek english
Η ελιά στην Κερκυρα

Η ιστορία της ελιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Αν και η πρώτη καλλιέργεια ελαιόδεντρων στον κόσμο έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, η ελιά – από αρχαιοτάτων χρόνων – θεωρούταν ιερός καρπός. Εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις και στην ιστορία των λαών της, αποτελώντας ανέκαθεν σύμβολο αγώνων, ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας.

 
Στην Κέρκυρα, η παραγωγή της ελιάς άρχισε να γίνεται ευρύτατα γνωστή στα χρόνια της Ενετοκρατίας, περίοδος κατά την οποία η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερα σημαντική οικονομική και εμπορική ανάπτυξη. Ήταν τότε που οι Βενετοί διέταξαν τη φύτευση του ελαιώνα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των Παργινών να ασχοληθούν με την παραγωγή ελιάς και λαδιού. Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία της ελιάς στην περιοχή. Μιας ιστορία που συνεχίζει να γράφεται μέχρι και σήμερα με το ίδιο μεράκι, αφήνοντας το δικό της στίγμα και δημιουργώντας τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή λαδιού.
 
Η Λιανολιά Κέρκυρας θεωρείται ποικιλία απαιτητική σε υγρασία και για το λόγο αυτό ευδοκιμεί σε περιοχές μεγάλων βροχοπτώσεων, μεταξύ των οποίων και ο νομός Πρεβέζης. Είναι επίσης γνωστή και ως Κορφολιά, Λαδολιά, Νερολιά, Πρεβεζάνα, Σουβλολιά, Στρυφτολιά και Ντόπια Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα αειθαλές υπεραιωνόβιο δέντρο, που αντέχει το ψύχος, τους ανέμους, τα άγονα εδάφη, τα υφάλμυρα νερά, έχει ζωηρή βλάστηση και σε ελεύθερη ανάπτυξη ξεπερνά τα 25 μέτρα. Τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα – χρυσίζοντα, ενώ το χρώμα του καρπού της από πράσινο γυαλιστερό, γίνεται βαθύ κόκκινο όταν ωριμάζει. Η ωρίμανσή του αρχίζει από το Νοέμβριο, παρατείνεται έως τον Ιανουάριο και καρποφορεί συνήθως κάθε δεύτερο χρόνο. Έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και συνήθως χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού καλής ποιότητας, καθώς η περιεκτικότητά του καρπού σε λάδι κυμαίνεται από 18% έως 20%.
 
    
Η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της ελαιοκομίας και πρέπει να αρχίζει λίγες μέρες πριν την κανονική της ωρίμανση. Αρχικά, η συγκομιδή του καρπού γινόταν με τα χέρια, κυρίως από γυναίκες, που έρχοταν για αυτό το λόγο από όμορες περιοχές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ετήσια προμήθεια λαδιού για την οικογένειά τους.
 
Από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα, χρησιμοποιούνται ειδικά δίχτυα που απλώνονται κάτω από τα ελαιόδεντρα, ώστε να συγκρατείται ο καρπός που πέφτει από τα δένδρα.
 
Σήμερα, οι παραγωγοί λαδιού φροντίζουν ώστε τα δίχτυα που χρησιμοποιούν στη φάση αυτή να είναι σε μικρό ύψος πάνω από το έδαφος και κατά αυτό τον τρόπο να αποφεύγεται η επαφή του καρπού με το έδαφος και άρα και η υποβάθμιση του καρπού.
 
Η συγκομιδή της ελιάς πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 5 – 7 ημέρες) και στη συνέχεια οι καρποί τοποθετούνται σε τσουβάλια, τα οποία αποθηκεύονται σε καθαρό, άοσμο, αεριζόμενο και χωρίς υγρασία χώρο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλή κατάσταση του καρπού μέχρι να οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία της περιοχής. Εκεί τα σακιά αποθηκεύονται σε ανοικτούς χώρους περιμένοντας να μπουν στη γραμμή επεξεργασίας.
 
Τρία είναι τα στάδια της επεξεργασίας της ελιάς σε ένα μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο: Η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου, η συμπίεση του ελαιοπολτού και ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό.
 
Από εκεί και πέρα, το λάδι, έτοιμο, τοποθετείται σε βαρέλια και αποθηκεύεται ή μεταφέρεται για πώληση.
Το e-Corfu στα Social Networks!!! Ακολουθήστε μας τώρα!!!
e-Corfu | Greek Products from Corfu
Copyright © 2024 by e-Corfu.gr, All Rights Reserved
W3C Valid XHTML
Το κατάστημά μας είναι υπο ανανέωση και δεν είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε παραγγελίες. Σύντομα και πάλι κοντά σας!
Είσοδος Μελών
Νέος Πελάτης