Η τσιτσιμπύρα παράγεται αποκλειστικά στην Κέρκυρα από το 1860 περίπου και συνεχίζουμε έως σήμερα.
Δεν είναι απλά αναψυκτικό, έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό του ανθρώπου διότι περιέχει το τζίντζερ, βασικό συστατικό, είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας. Ενεργά συστατικά του του τζιντζερ είναι το πτητικό έλαιο από 1-3 %, το ζιγγεβερένιο 20-30%, ελαιορητίνη 4-7,5%. τζιντζερόλη και σογαόλη.
Αυτά τα συστατικά βοηθούν την τσιτσιμπύρα να έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και χρησιμοποείται κατά της ναυτίας βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, ακόμα δε, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές δυνατότητες.
Η τσιτσιμπύρα είναι τονωτικό αναψυκτικό περιέχοντας νερό, ζάχαρη, λεμόνι, φρέσκο τζίντζερ.
Δεν έχει συντηρητικά, χρειάζονται δε, 5 ημέρες στο μπουκάλι ώστε να ωριμάσει και να γίνει αφρώδες.
Συντηρείται στο ψυγείο έως 3 μήνες
Συνίσταται να πίνεται παγωμένη.
Ας δούμε λοιπόν και λίγο τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού της Ασίας. Κύριο συστατικό είναι η Ζιγγίβερις η φαρμακευτική (Ζιγγιβερίδες), γνωστή και ως τζίντζερ, ζιγγίβερι, πιπερόριζα, seng jan(κινέζικα).
Τα ενεργά του συστατικά είναι:
1. πτητικό έλαιο 1%-3%
2. ζιγγεβερένιο 20%-30%
3. ελαιορητίνη 4%-7.5%
4. τζιντζερόλη
5. σογαόλη