0
προϊόντα
0.00€
Καλάθι αγορών
greek english
Σωτήρης Λειβαδιώτης
Ο αμπελώνας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και ξεκινάει από την οριοθετημένη περιοχή NATURA της λίμνης Κορισσίων και φθάνει έως την περιοχή Πρασούδι. Το αμμώδες, ταχέως στραγγιζόμενο έδαφος ,αιολικού σχηματισμού(μικροί λοφίσκοι) δεν απαντάται σε κανένα άλλο μέρος του Νομού Κέρκυρας. Η γειτνίασή του με τη θάλασσα δημιουργεί ένα μικροκλίμα στη περιοχή που χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Ο συνδυασμός του μικροκλίματος της περιοχής με την ιδιαιτερότητα του εδάφους μαζί με τις εφαρμοζόμενες φροντίδες του αμπελώνα και τις οινοποιητικές τεχνικές συμβάλλουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας κακοτρύγη Π.Γ.Ε. Χαλικούνα.
 
O αμπελώνας της περιοχής Χαλικούνα, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους της περιοχής, της γειτνίασης με τη θάλασσα που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλλει στην πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών της ποικιλίας “κακοτρύγη” με καλλίτερη σύσταση αυτών στο στάδιο της «τεχνολογικής ωρίμανσης» που δίνει οίνο εξαιρετικής ποιότητας. Ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών της περιοχής του Χαλικούνα, η μοναδικότητα του εδάφους, η καλλιεργούμενη ποικιλία αμπέλου, οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές φροντίδες και οι  οινοποιητικές τεχνικές συμβάλλουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου ΠΓΕ Κακοτρύγης Χαλικούνα.
 
Η μοναδικότητα των οίνων ΠΓΕ Χαλικούνα οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (έδαφος, κλίμα, επίδραση των ανέμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) σε συνδυασμό με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές.
 
Α. Ιστορικός δεσμός.
Από αρχαιοτάτων χρόνων η νήσος Κέρκυρα ήταν «μια οινοφόρος χώρα πρώτης τάξεως» όπως αναφέρει ο Γιάννης Μπουνιάς στο βιβλίο του «Κερκυραϊκά» . Η ποικιλία κακοτρύγης είναι στενά συνδεδεμένη με την περιοχή Χαλικούνα περισσότερο από 300 χρόνια. Η πεδιάδα του Χαλικούνα εκτείνεται από τη λίμνη Κορισσίων έως Πρασούδι και Βυζαντινό φρούριο ΓΑΡΔΙΚΊΟΥ. Προφορικές και γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι η πεδιάδα του Χαλικούνα ήταν στη μεγαλύτερή της έκταση καλυμμένη με αμπελώνες. Ο Ιωάννης Παρτς στο βιβλίο του Η Νήσος Κέρκυρα αναφέρει, «βλέπει τις αμπελοφύτους μεγάλας εκτάσεις της πεδιάδας της Κορισσίας». Η εμφάνιση της ποικιλίας κακοτρύγη στην ευρύτερη περιοχή του Χαλικούνα χάνεται στα βάθη των αιώνων . Δεν υπάρχει γραπτή ή προφορική μαρτυρία για το χρόνο εμφάνισης της ποικιλίας αυτής στη περιοχή .Θεωρείται όμως ακόμη και σήμερα άρρηκτα δεμένη με την ζωή των κατοίκων αφού η καλλιέργεια των αμπελώνων κακοτρύγη και η πώληση των σταφυλιών απέφερε σημαντικά έσοδα στις φτωχές αγροτικές οικογένειες της περιοχής. Μάλιστα η προφορική παράδοση αναφέρει ότι η περιοχή «Μάρκου», η οποία βρίσκεται στην αρχή της οδού που συνδέει το Χαλικούνα με την επαρχιακή οδό, πήρε το όνομά της από τη ξένη λέξη market (αγορά) ,διότι εκεί μεταφέρονταν με τα ζώα τα σταφύλια για να έρθουν οι έμποροι να τα αγοράσουν, δεδομένου ότι στην περιοχή του Χαλικούνα δεν υπήρχαν διαμορφωμένοι δρόμοι παρά μόνο μονοπάτια , και η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων εγίνετο μόνο με ζώα. Επίσης η προφορική παράδοση αναφέρει ότι ο κακοτρύγης του Χαλικούνα εξάγονταν στη Γαλλία και αυτό τεκμηριώνεται από τον  Ανδ. Ανδρεάδη ο οποίος στο βιβλίο του «Περί της οικονομικής διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας» αναφέρει ότι «η εις την ελαιοφυτείαν δοθείσα ώθησις, δεν ανεκόπη έκτοτε παρεκτός ίσως κατά τα έτη 1882-1890, οπότε ένεκα της εν Γαλλία ζητήσεως ανέθαλεν η αμπελοφυτεία». Στη Γαλλία επομένως εξάγονταν μεγάλες ποσότητες κακοτρύγη ,ίσως επειδή ο κακοτρύγης του Χαλικούνα δίνει κρασί υψηλών αλκοολικών βαθμών ,έχει φθάσει και 15% vol,όταν τρυγηθεί μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη . Ο τρύγος του κακοτρύγη στην περιοχή του Χαλικούνα λαμβάνει χώρα μεταξύ 20-30 Αυγούστου εν αντιθέσει με το υπόλοιπο νησί που γίνεται μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Στο γεγονός αυτό βοηθά το μικροκλίμα της περιοχής ,το αμμώδες έδαφος ,ταχέως στραγγιζόμενο, που δεν το συναντάμε σε καμία περιοχή της νήσου και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη περιοχή κατά τους θερινούς μήνες. Όπως επί Βενετοκρατίας άρχισε η συρρίκνωση του αμπελώνα επειδή ώρισε «η Ενετική Κυβέρνησις δι’εκάστην φυτείαν 100 ελαιοδένδρων αμοιβήν  42 τσεκινίων» και οι κερκυραίοι «καταληφθώσι υπό απεριγράπτου προς φυτείαν ελαιώνων ζήλου, πολλοί δε προς ευκολία εθυσίαζον τους αμπελώνας , ούτω δ’εμειούτο συνεχώς η παραγωγή οίνου επ’ωφελεία του ελαίου», εξ αιτίας της ίδιας πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια με την επιδότηση του ελαιολάδου, ο κερκυραϊκός αμπελώνας συρρικνώθηκε δραματικά και ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαλικούνα όπου την θέση των αμπελώνων πήραν οι ελαιώνες ,παρ’ ότι η περιοχή αυτή δεν ευνοεί τον ελαιώνα λόγω του εδάφους και των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών. Από το 1990 που δημιουργήθηκε το οινοποιείο μας ,δραστηριοποιούμαστε στη καλλιέργεια και παραγωγή του κακοτρύγη, επεκτείνοντας τον οικογενειακό αμπελώνα του κακοτρύγη εκτάσεως ενός (1) στρέμματος σε 12 στρέμματα. Επίσης συνεργαζόμαστε με παραγωγούς της περιοχής και απορροφούμε την παραγωγή τους δίνοντάς τους κίνητρο για μη εκρίζωση των αμπελώνων του Χαλικούνα. Από το 1993 είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό κρασί που παράγεται από κακοτρύγη σε όλο το Νομό Κέρκυρας αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 
Β. Πολιτιστικός, κοινωνικός και οικονομικός δεσμός.
Η πεδιάδα του Χαλικούνα της επαρχίας Αγίου Ματθαίου του Νομού Κέρκυρας ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων κατάφυτη από αμπέλια. Έως και σήμερα μετά την εκρίζωση των αμπελώνων αναφύονται τα αμπέλια κάτω από τους ελαιώνες. Τα σταφύλια μεταφέρονταν ,σε ψάθινες χειροποίητες κόφες (κοφινίδες) με γαϊδούρια ή άλογα τα μόνα μεταφορικά μέσα της εποχής αφού δεν υπήρχαν δρόμοι παρά μόνο μονοπάτια , στο χωριό Άγιος Ματθαίος για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες σε οίνο της οικογένειας και οι υπόλοιπες ποσότητες σταφυλιών παρέμεναν στην περιοχή «Μάρκου» , στην έξοδο της περιοχής Χαλικούνα προς Άγιο Ματθαίο ,όπου συγκεντρώνονταν τα σταφύλια που ήταν προς πώληση. Εκεί είχε δημιουργηθεί ένας μικρός εποχικός οικισμός για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και των εμπόρων. Είχαν στηθεί οι ζυγαριές της εποχής καθώς και παράγκες (ξύλινες κατασκευές) όπου διέμεναν όσοι ασχολούνταν με το εμπόριο των σταφυλιών της ποικιλίας κακοτρύγη. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη του τουρισμού οι κάτοικοι στράφηκαν σε άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα η αμπελοκαλλιέργεια να έχει φθίνουσα πορεία. Επειδή όμως η καλλιέργεια του κακοτρύγη ήταν άρρηκτα δεμένη με την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής, ξεκίνησε η καλλιέργεια των παρατημένων αμπελώνων και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Γ. Γεωγραφικό περιβάλλον και γεωγραφική προέλευση.
Οι αμπελώνες από τα σταφύλια των οποίων παράγεται ο εν λόγω οίνος βρίσκονται σε υψόμετρο από 25 έως 100 μέτρα. Ο αμπελώνας της ζώνης παραγωγής οίνων με Π.Γ.Ε. Χαλικούνα εκτείνεται στην οριοθετημένη περιοχή του Χαλικούνα και σε υψόμετρο 25 έως 100 μέτρα.
 
 
Προϊόντα του παραγωγού
Λειβαδιώτης Ερυθρός Οίνος 750ml
Λειβαδιώτης Ερυθρός Οίνος 750ml
15.50€
Λειβαδιώτης Χαλικούνα Κακοτρύγης Λευκό Οίνος 750ml
Λειβαδιώτης Χαλικούνα Κακοτρύγης Λευκό Οίνος 750ml
15.50€
Το e-Corfu στα Social Networks!!! Ακολουθήστε μας τώρα!!!
e-Corfu | Greek Products from Corfu
Copyright © 2023 by e-Corfu.gr, All Rights Reserved
W3C Valid XHTML
Το κατάστημά μας είναι υπο ανανέωση και δεν είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε παραγγελίες. Σύντομα και πάλι κοντά σας!
Είσοδος Μελών
Νέος Πελάτης